Acasă / Sfaturi / Calculați indexul de masă corporală – IMC
 

Calculați indexul de masă corporală – IMC

Timpul de citire estimat: 4 min
Data recenziei: 28/02/2022
Calculați indexul de masă corporală – IMC

Știți care sunt informațiile despre car majoritatea oamenilor se jenează să vorbească?

Cu siguranță aceasta este greutatea corporală. În principal, pentru că, spre deosebire de vârstă sau, să zicem, de înălțime, o puteți influența.

Așa că nu este de mirare că toată lumea se gândește pe ascuns care este greutatea lor ideală.

CUM SE CALCULEAZĂ INDICELE DE MASĂ CORPORALĂ

Există mai multe modalități de a obține aceste informații. Dintre toate, indicele de masă corporală, pe care îl determinați cu ajutorul calculatorului de mai jos, arată de departe cel mai mult.

ITC CLASIFICAREA
Mai puțin de 18,5 Insuficientă hrănire
18,5–24,99 Greutate corporală normală
25–29,99 Greutate corporală crescută
30,0–34,99 Îngrășare de gradul 1
35,0–39,99 Îngrășare de gradul 2
Mai mult de 40 Îngrășare de gradul 3

Indicele de masă corporală

CE ESTE INDICELE DE MASĂ CORPORALĂ?

Indicele de masă corporală (IMC) este o dată care ia în considerare raportul dintre greutatea corporală și pătratul înălțimii corpului. Cu el, puteți determina ce se întâmplă cu greutatea dumneavoastră.

Cu ajutorul valorii obținute, puteți afla din tabelul de mai sus daca greutatea dumneavoastră corporala este prea mică, optimă sau dacă te confruntațicu excesul de greutate.

Dacă descoperiți că indicele de masă corporală se abate de la clasa dorită, puteți utiliza rapid calculatorul de mai sus pentru a determina câte kilograme trebuie să pierdeți sau să mai puneți.

Cum aflăm indicele de masă corporală? În ecuație, singura variabilă pe care o puteți influența – adică greutatea corporală – se schimbă atât de mult încât obțineți valoarea optimă.

Astfel, putți afla rapid cât de departe de greutatea „ideală” vă aflați cu adevărat.

Principala întrebare, însă, este dacă aceste informații sunt cu adevărat corecte.

Este adevărat că indicele de masă corporală a fost mult timp considerat o cifră foarte de încredere, atunci când discuția s-a concentrat pe greutatea corporală ideală. Dar vă avertizez că această metodă are destul de multe neajunsuri concrete.

DEZAVANTAJELE MASEI CORPORALE

Practic, IMC-ul a fost menit să crească gradul de conștientizare în rândul populației generale.

Și anume, există o corelație între un indice de masă corporală ridicat și o probabilitate mai mare de apariție a anumitor stări de boală, care este departe de a fi suficientă pentru a defini greutatea corporală ideală.

INDEXUL DE MAXĂ CORPORALĂ – FORMULA

Indexul de maxă corporală - formulaÎn plus, formula pe care o utilizați pentru a calcula IMC este destul de modestă:

IMC = greutatea corporală (kg) / (înălțimea (m)) 2

După cum puteți vedea rapid, în ecuație sunt luate în considerare doar greutatea și înălțimea, ceea ce este departe de a fi suficient pentru a contura situația reală a unui individ.

Amintiți-vă că proporția de masă musculară, proporția de apă din organism, genetica, dorințele, obiectivele de viață joacă, de asemenea, un rol important în bunăstarea, sănătatea și forma corpului dumneavoastră.

Cu siguranță, greutatea ideală a unei persoane care dorește să alerge un maraton sau a uneia care își dorește un fizic mai musculos, va fi destul de diferită, în ciuda înălțimii corporale identice.

Aceasta nu este singura problemă cu diferențele.

ESTE IMC DIFERIT PENTRU BĂRBAȚI ȘI PENTRU FEMEI?

Pe lângă cele de mai sus, apare o problemă suplimentară, deoarece IMC nu este diferit pentru bărbați și pentru femei. În ciuda faptului că diferențele de conținut de grăsime apar în principiu cu același indice de masă corporală, acest lucru nu este luat în considerare nicăieri. Este clar, însă, că proporția de grăsime joacă un rol și mai important atunci când vine vorba de calitatea vieții.

Dorințele individuale diferă, de asemenea, foarte mult. Mai ales când comparăm dorințele bărbaților și ale femeilor.

Prin urmare, nu vă lăsați păcăliți de calculatoarele bazate pe gen, pentru că indiferent de opțiunea pe care o alegeți (bărbați/femei), rezultatul final nu se schimbă. Este înșelător și este corect să fii conștient de asta.

Și un alt avertisment important…

IMC PENTRU BĂTRÂNI

Pe lângă cele de mai sus, trebuie menționat că IMC nu se modifică odată cu vârsta.

Acest lucru, la rândul său, poate reprezenta un risc suplimentar.

Și anume, există o probabilitate mare ca o persoană să piardă o anumită cantitate de masă musculară odată cu vârsta, iar dacă greutatea sa rămâne neschimbată, înseamnă că diferența este probabil „acoperită” de o proporție tot mai mare de grăsime în exces.

De aceea este cu atât mai important să atragem atenția asupra acestei reguli, pentru că tot mai mulți oameni sunt confuzi deoarece, în ciuda aceluiași IMC, starea lor de bine se modifică.

Aceasta înseamnă că indiferent de întreaga compoziție corporală, adică indexul de masă corporală, și proporția de grăsime joacă un rol și mai important.

De ce IMC și pentru copii?

IMC LA COPII

Imc la copiiSă fim sinceri…

Chiar și pentru cei mai tineri, această opțiune de calculare a greutății corporale ideale este departe de a fi cea mai norocoasă. Este adevărat că clasificarea copiilor în funcție de indicele de masă corporală este diferită de cea a adulților, dar este totuși destul de deficitară. Se ține cont de vârstă și de sex, dar clasele sunt foarte generalizate și nu arată o imagine realistă în rândul populației tinere.

Prin urmare, vă sugerez să abordați determinarea greutății dumneavoastră ideale într-un mod complet diferit.

Uitați cum stă treaba …

Este adevărat că știm anumite recomandări și îndrumări, dar nu există un calculator care să determine exact câte kilograme trebuie să cântăriți.

Dar în opinia mea, nu există!

Pur și simplu pentru că doar dumneavoastră știți cum vă simțiți în corpul propriu.

În loc să vă bateți capul cu greutatea ideală a corpului, ascultați-vă pe sine și ascultați corpul dumneavoastră concentrându-vă pe următorul pas.

În funcție de cum vă simțiți prin transformare, va deveni clar doar după un timp ce vi se potrivește cel mai bine. În acest moment, nici măcar nu contează dacă greutatea este 70, 68, 65 de kilograme, ci este important să începeți să vă mișcați în direcția corectă.

Așa că uitți de calculatorul IMC și înlocuiți-l cu unul mult mai sofisticat care vă așteaptă în linkul de mai jos. Aceasta ia în considerare înălțimea, greutatea, vârsta, sexul, nivelul de activitate și, cel mai important …

obiectivele dumneavoastră!

Pentru a pune punctul pe i, acesta vă dezvăluie ce trebuie să conțină meniul dumneavoastră, astfel încât să puteți modela o siluetă care să vă arate „ideal” sau „perfect” cât mai curând posibil.

Nu contează ce vreți să obțineți pe drumul spre succes, o dietă moderată, sănătoasă și variată va juca un rol cheie.

Așa că deja aștept cu nerăbdare să aflu care este scopul dumneavoastră și sunt bucuros să vă vin în ajutor.

Scrieți mai jos în comentarii sau pe email [email protected].


Distribuiți pe rețelele sociale

COMENTARII
Toate comentariile de la cititorii noștri fideli
Cu sfaturi, informații adecvate și povești adevărate poate participa fiecare, inclusiv dumneavoastră!
Introduceți e-mail-ul dumneavoastră și primiți sfaturi gratuite care au ajutat deja peste 10.000 de sloveni.